Alle kranten en tijdschriften door de Blendle

In het weekend lees ik graag uitgebreid de krant onder het genot van een zelfgemaakte cappuccino. Heerlijk vind ik het om door het papieren exemplaar te bladeren en uitgebreide reportages en speciale weekendbijlages in te duiken. Helaas blijft dit fijne gebruik voorbestemd aan de weekenden. Dankzij een drukke agenda en een volle twitter timeline gun ik mezelf door de week niet de tijd om de krant door te spitten. Toen ik van een kennis een code voor een Beta account bij Blendle kreeg, zag ik mijn kans schoon om een extra portie artikelen snel en eenvoudig tot mij te nemen als start, tussendoortje of afsluiter van de drukke werkdag.

Super snel online

Een account was zo aangemaakt. Inloggen met je facebookprofiel (niet verplicht), even een andere profielfoto toevoegen en een bio van 140 tekens (helaas geen 160 zoals Twitter voor een makkelijk copy-pasteje). Nog even je favoriete kranten en tijdschriften aanklikken en je bent ready for take off.   Blendle werkt met het volgen en gevolgd worden principe. Echter zijn ze ietwat proactief geweest, omdat je na aanmelding automatisch heel bekend en literair Nederland volgt. Na even zoeken kun je ze wel ontvolgen, maar erg ‘democratisch’ is het niet. Georgina Verbaan gaat hier dan wel weer leuk mee om en dan verdient ze het ook wel dat je haar blijft volgen.     Voordeel dat je (verplicht) een aantal mensen moet volgen, is dat je meteen een gevulde startpagina hebt. Op deze startpagina zie je direct de artikelen die gedeeld zijn door de mensen die je volgt. Bovendien is het stiekem natuurlijk ook best leuk om te zien wat bekend Nederland zoal leest en deelt.

Lezen wat anderen delen

De indeling van Blendle in de categorieën “volgers”, “trending” en “realtime” geven een goed overzicht van gedeelde items en is daarmee makkelijk bij te houden tijdens je drukke dag! Wil je toch een beetje het ware krantengevoel ervaren, dan kun je ook door de verschillende kranten en tijdschrifen bladeren en de jouw aansprekende artikelen direct online lezen. Is het artikel de moeite waard, dan kun je het met een comment delen op je profiel.     Overigens hoef je niet alle artikelen te delen en zijn daarnaast ook niet alle door jou gelezen artikelen zichtbaar op je profielpagina. Je kunt dus nog steeds anoniem genieten van de guilty pleasures uit de Story.   De derde functionaliteit zijn de alerts die je vooraf instelt en die artikelen en nieuwsberichten verzamelen die jouw zoektermen bevatten. Handig als je op nu zoek bent naar artikelen over één bepaald onderwerp en deze in toekomst ook gemakkelijk wilt volgen.

Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk design

Het design van de pagina zit goed in elkaar. Mooi, strak en helder vormgegeven en je hoeft eigenlijk geen moment te zoeken waar je moet klikken, dit wijst zich vanzelf. Het kleurgebruik is rustig en het is altijd duidelijk waar je bent op de pagina.

Kost dat?

Voor een kort bericht betaal je €0,10 of €0,20 en dit loopt op naar €0,80 voor langere artikelen. Bij het openen van je account krijgt je direct €2,50 kado in je online portemonnee, zodat je “gratis” kunt uitproberen of het wat voor je is. Open je een artikel en sluit je deze weer binnen 15 seconden, dan krijg je netjes je geld terug, omdat je het artikel niet hebt gelezen. “Super Sympathiek”, aldus de makers zelf.  

Waar is de interactie?

Een functionaliteit die ik nog mis in Blendle is de mogelijkheid om te reageren op artikelen die door anderen zijn geplaatst. Wel kun je artikelen liken, maar de mogelijkheid om te reageren op geplaatste shares en bijbehorende comments zou het een stuk interactiever maken. Op onderstaande guilty pleasure had ik bijvoorbeeld best wel even willen reageren (al is dit natuurlijk ook verkapte reclame van de eindbaas himself). \r\n De grote vraag blijft natuurlijk of we – in een wereld waar we overspoeld worden met gratis content – bereid zijn om te betalen voor online artikelen en nieuwsberichten. Ik vind het het in ieder geval een welkome aanvulling tijdens mijn eerste espresso van de werkdag. En jij?   Ook aan de Blendle? Vanaf 28 april is Blendle beta-versie af en voor iedereen beschikbaar!

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>