De Bitcoin; innovatie of illusie?

Al diverse maanden is de Bitcoin onderwerp van gesprek. De prijs is dit jaar explosief gestegen. Van begin dit jaar nog onder de 10 dollar, naar 511 dollar (20 december). Het beweegt de media, overheden en banken om een mening te geven over deze nieuwe munt. Nog maar 2,5% gelooft werkelijk in de waarde van de Bitcoin. De vraag groeit en de prijs stijgt, met grote fluctuaties. Waarom zijn we zo geïnteresseerd in de Bitcoin?

Verminderd vertrouwen in ons financieel systeem 

Het algemeen vertrouwen in ons huidig welvaartstelsel daalt. Er wordt al maanden gesproken over een ‘financiële’ crisis. We willen verandering. Ook ons vertrouwen in de huidige geldmarkten is gedaald. Kunnen we niet makkelijker transacties doen en waarde uitwisselen zonder dat daar allerlei instanties zich mee willen bemoeien? Bij gebrek aan vertrouwen gaan we op zoek naar alternatieven. Een onafhankelijke, virtuele munt past in de verandering naar een steeds meer digitale wereld.

Snelle directe transactie bespaart kosten

Als wij nu een transactie doen tussen twee personen, dan zit daar online vaak een bank tussen. Met Bitcoins is die transactie direct, zonder tussenpersonen, wat de transactiekosten laag houdt. Je kunt ze verder in elk land gebruiken en je zit niet vast aan allerlei limieten.

Het internet brengt razendsnelle innovatie

In de 21ste eeuw is er nog maar een constante: het feit dat alles verandert. Het internet, online, mobile, social veranderen onze omgangsvormen snel. We zijn allemaal met elkaar verbonden en komen steeds makkelijker met elkaar in contact. We raken steeds meer gewend aan vernieuwing en we gaan ons er ook steeds comfortabeler bij voelen. Ons verwachtingspatroon verandert, we willen vooruit. Is de nieuwe iPhone 6 er nog niet? Wat voor nieuws gaat Apple volgend jaar brengen? Het internet zorgt ervoor dat we steeds meer dezelfde dingen gaan leren.

De Bitcoin past in de huidige samenleving

De Bitcoin is een belangrijke verandering naar een steeds digitalere wereld. De opkomst van de cryptocurrency past perfect in de “Do-it-yourself” beweging die wereldwijd plaats vindt. Wij willen steeds meer zelf in controle zijn. Minder afhankelijk van allerlei instanties die “waarde” toevoegen.

Kijkend naar de toekomst, zijn we allemaal op zoek naar waardevermeerdering. Welke aandelen zijn morgen meer waard? Welke bedrijven groeien in omzet? Wat zijn de nieuwe behoeftes van onze consumenten? Ik geloof dat waarde ontstaat uit behoeftes. Als mensen de behoefte hebben hun welvaart onder te brengen in een andere munteenheid, een eerlijke munt, een met minder transactiekosten die overal ter wereld wordt geaccepteerd, dan kan ik me voorstellen dat mensen daarvoor kiezen. Dat kan de vraag naar Bitcoins in de toekomst enorm doen versnellen. Een hogere prijs, maar ook een stabielere markt met minder fluctuaties zal het gevolg zijn. 

Zo zit ik me af te vragen: willen wij bij Applified voor de advies– en designdiensten betaald worden in Bitcoins? Wij durven die uitdaging wel aan te gaan.  

Hoe kijken jullie hier tegen aan?

 

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>